1940 - 1945
Bennebroek
  • HOME
  • Agenda
  • 1939
  • 1940
  • 1941
  • 1942
  • 1943
  • 1944
  • 1945 deel 1
  • 1945 deel 2
  • Herstel burgelijk bestuur
  • Dagelijksleven
  • Joodse ingezetenen
  • Herdenking Joodse burgers
  • Voedsel dropping
  • De scholen in WOII
  • St. Vogelenzang
  • Oorlogsherinneringen
  • Oorlogstekeningen
  • Luchtgevechten
  • V-1 in Vogelenzang
  • WO II anno NU
  • Monument 1940-1945
  • Tentoonstelling 2012.
  • Werkgroep Bennebroek
  • LINKS
  • Contacten

HET  JAAR  1945 deel 2

Hier zijn de onderstaande sub-site ondergebracht. U hoeft deze alleen maar aan te klikken op op de sites te komen.

Intocht Canadezen

Binnenlandse Strijdkrachten   B.S.

De Zuivering

Herstel Openbareleven

In het tweede deel van het jaar 1945 begin ik op 5 mei, de dag dat de bevrijding werd afgekondigd  en eindig op 31 december 1945. 

5 mei: 
Van spontane uitbarsting van feesten en vreugde op straat was geen sprake. Op verzoek van de B.S. werd alles nog even stil gehouden omdat er te veel Duitsers, die nog niet ontwapend waren, in het dorp verbleven. Curieuse is dat op deze dag de Duitse commandant de wnd burgemeester verzocht bij hem te komen praten. Hij wilde hem even melden dat Duitsland zich nog niet overal had overgegeven. Dus nam hij geen verantwoording voor problemen die zouden ontstaan bij feestvertoon in het dorp. Bovendien zaten er ook nog veel Duitsers ingekwartierd in het ziekenhuis Vogelenzang. De B.S. die dit alles voorzien had maande tot voorzichtigheid. 

6 mei:
De radio spreekt van het dak van restaurant de Oude Geleerde Man. Ook kunnen wij nu de berichten horen die binnenkomen via de radio-distributie die weer op gang was gekomen. 

Vanaf vandaag wordt ook begonnen met het oppakken van NSB-ers en aanhangers. Dit wordt strak geregeld door de BS. 


8 mei: De Duitsers (varkens) worden het land uit geschopt. Een van de vele spotprenten die zijn verschenen.

9 mei: 
In Bennebroek worden de N.S.B-ers opgepakt en verzameld voor het gemeentehuis.

Op de vuilniswagen van Karel Hulsbosch worden de N.S.B-ers afgevoerd naar Haarlem. agent Kranenburg saat voor de wagen e de soldaat rechts is Jaak Liefhebber.
(foto uit de coll, van Marga vd. Wel Bennebroek)

De B.S. patrouilleerde en bewaakte de grenzen van het dorp. Met Heemstede werd goed samengewerkt. Hillegom zorgde voor problemen. Een B.S.-groepje, dat een NSB-gezin in Bennebroek wilde arresteren, werd teruggestuurd. Andere Hillegommers sleurden zogenaamde moffenmeiden uit een door Duitsers bezet huis in Bennebroek. Dat werd een nare affaire. Op last van de Duitsers moest Bennebroek de meisjes terughalen en weer als "aardappelschilsters" bij de Duitsers afleveren.

11 mei:
Om half acht zijn Duitsers vanuit de Haarlemmermeer voorbij gegaan. Het was een hele trein, eerst een afdeling te voet en daarna met vrachtwagens, een echt armoedig zootje.

NATIONAAL STEUNFONDS afgekort N.S.F.

VERSLAG WERKZAAMHEDEN VAN HET NATIONAAL STEUN FONDS TIJDENS DE DUITSE BEZETTING IN DE GEMEENTE BENNEBROEK, NOORDHOLLAND.
Periode november 1943 tot en met 18 juli 1945.

18 juli: Vanaf november 1943, aanvankelijk op zeer kleine schaal, was het N.S.F.
in Bennebroek werkzaam. De heer S.J. Fontein werd bereid gevonden de functie van Plaatselijk Hoofd op zich te nemen. Het werk bevatte niet alleen de gemeente Bennebroek, doch ook de wijk Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal),  de Glip, Kadijkbuurt en de Staatsliedenbuurt ( Gemeente Heemstede). Het Plaatselijk Hoofd verkreeg assistentie van den heer A.B. Sent, gecretarie-ambtenaar in de gemeente Bennebroek, hetgeen o.a het onderzoek-apparaat aanmerkelijk verbeterde.

Toen de heer Fontein door evacuatie omstreeks april 1944 zijn werkzaamheden moest overdragen bleef deze wel collecteur voor het N.S.F. en volgde de heer A.B. Sent als Plaatselijk Hoofd op. In de gemeente Bennebroek werd intensief samengewerkt met de Landelijke Organisatie (L.O.)  waarvan de heer Sent eveneens het Plaatselijke Hoofd was. Veel steungevallen heeft Bennebroek niet geteld, eensdeels omdat betrekkelijk laat met de steunactie werd begonnen, anderzijde omdat zich inderdaad weinig steungevallen voordeden. Ook gemeentelijk en van particuliere zijde werd reeds veel in dit opzicht ondernomen. Later heeft de N.S.F. in samenwerking met het L.O.  wel veel gedaan op het gebied van de voedselverstrekkingen, maar ook op dit gebied werd in Bennebroek van particuliere zijde veel ondernomen.
Bennebroek heeft zich steeds zelf weten te bedruipen, behoefde nimmer geld van de Centrale Kas en stond af en toe zelfs saldi aan de centrale Kas af. Veel steun werd ondervonden van de Neder, Duitsche Hervormde Kerk. Sinds 1 juni 1945 werden geen uitkeeringen in Bennebroek meer gedaan.

Bennebroek, 18 juli 1945,

dhr. A.B. Sent.

HERVATTING GASLEVERING

Augustus 1945:

De Gemeente Gasbedrijven van Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort, Halfweg en Haarlemmermeer maken bekend, dat er binnen enkele dagen weer gas in bepaalde uren geleverd gaat worden.

Men wordt verzocht zich stipt aan de instructies te houden die gegeven worden, dit om ongelukken te voorkomen.
(zie verder  op de site Herstel Openbaarleven).

11- 12 september:
Vandaag en morgen zijn er bevrijdingsfeesten in Bennebroek. Het hele dorp is versierd. Iedereen doet vrolijk mee.

Tot een echt bevrijdingsfeest kwam het pas  enkele maanden later. Het Oranje Comité kwam daarvoor in actie en gekozen werd voor een tweedaags feest en wel op 11 en 12 september. Het hele dorp was versierd en iedereen deed mee. De eerste dag gaf de Haarlemse Orkestvereniging een zeer geslaagd concert op het terrein van Huis te Bennebroek. Verder waren er allerlei volks- en kinderspelen. Op de tweede dag werd dit voortgezet. Er waren optochten en ringrijden niet te vergeten; dat was een hoogtepunt. Het hele dorp was vrolijk en blij. Het weer was schitterend; dat werkte ook mee.

Er was op een plek aan de Schoollaan een tijdelijk monument ( een opstaand kruis met bloemen en planten rondom) voor de in de oorlogsjaren omgekomen Bennebroekers. Daar vond een korte herdenking plaats. Later in mei 1947 is het definitieve monument opgericht. Wij kennen dit nu als het beeldje van mevr. Loeff op de Bennebroekerlaan. (zie ook onder Monumenten 40-45).

5 december:
Sinterklaasavond wordt ook dit jaar gevierd met veel handgemaakte cadeautjes en er is zelfs een extra snoepbon. 

24-25 december:
Kerst in Bennebroek. Geen verduistering meer. Kerstbomen in huis voor wie dat kon betalen en ondanks het feit, dat alles op de bon is en ook nog eens schaars, wordt er alles aan gedaan om te genieten van dit eerste Kerstfeest in bevrijd Nederland. 

31 december:
De eerste jaarwisseling in een bevrijd Nederland. Nu kan men toosten op de toekomst en die ziet er veel belovend uit. Een gelukkig en voorspoedig 1946

De website over de oorlogstijd in Bennebroek 1939 - 1945 is hiermee afgelopen. Deze website zal nooit compleet zijn. Telkens zullen er nieuwe verhalen of gegevens bij komen.

Bronvermelding: 

* Bennebroek 50 jaar bevrijd. 

* De Kroniek van mej. Anna Nierhoff over de gemeente Bloemendaal 
   met daaruit gedistilleerd de grensoverschrijdende informatie 
   Vogelenzang - Bennebroek.

* 

KLIK hier op   Home    en keer terug naar het hoofdmenu.