Bennebroek
HET OPENBAARVERVOER
Het openbaar vervoer nam direct aan het begin van de oorlog grote vormen aan. De benzine was voor particulieren niet meer te krijgen. Direct al na de capitulatie vorderden de Duitsers de benzinevoorraden. De bevolking was aangewezen op het openbaar vervoer: de trein, de tram, de bus, de fiets of de benenwagen.
DE SPOORWEGEN
Station Vogelenzang lag op de grens met de gemeente Bennebroek.
De inwoners van Bennebroek hadden het geluk, dat het station dichtbij was en er een tram reed door hun dorp. Zo konden zij zich toch verplaatsen.
HET JAAR 1944
SPOORWEG STAKING!!!!!
17 september: Via Radio Oranje klinkt de code:
"De kinderen van Versteeg moeten onder de wol"
en dat was het teken van de algehele spoorwegstaking. Zie ook het jaar 1944.
De stationschef van Station Vogelenzang met behulp van buurtbewoners ontruimen het station. De stationschef sloot het station en dook onder, aldus zijn zoon Lou van Emmerik. Na de oorlog is het station niet meer open gegaan voor reizigersverkeer.
Wel stopten er nog treinen, maar die kwamen met onderdelen van de beruchte V1 die werden o.a vanaf de Bekslaan (Vogelenzang) afgeschoten richting Engeland. Dit gebeurde vooral 's nachts.
12 november:
Er staat een trein stil op het station Vogelenzang met allemaal mannen uit Rotterdam en omgeving. Zij zijn weggevoerd om aan de IJssellinie of in Duitsland te gaan werken. In Bennebroek wordt eten opgehaald door de bewoners en naar de trein gebracht.
HET JAAR 1945
BOMMEN OP HET SPOOR
14 maart:
Rond 17.25 uur worden 7 à 8 bommen afgeworpen in de nabijheid van de Traliebrug te Vogelenzang, zonder deze echter te raken. Eén bom viel naast de brug, maar ontplofte niet. Deze lag op het gebied van de gemeente Bennebroek. Van de andere bommen kwamen er twee neer op de oostlijke oever van de Leidsevaart aan de kant van Bennebroek. Twee op de westelijke oever en één in het wegdek van de openbare weg, de Leidsevaart, in de gemeente Bloemendaal. Deze ontploften allen en kwamen neer in de gemeente Bloemendaal. Behoudens enige lichte verwondingen van zes personen, zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. De materiële schade is echter vrij groot. De percelen Leidsevaart nos. 174, 172, 170, 168, 166, en 164 zijn zodanig beschadigd, dat zij terstond ontruimd moeten worden. Veel andere huizen hebben schade aan ruiten en dakpannen opgelopen. Behoudens enige scherfgaten, heeft de Traliebrug geen schade gekregen.
22 maart:
Om 11.15 uur komen boven Vogelenzang meerdere bommen neer. Daar dit inmiddels spergebied is ontbreken nadere gegevens. Enige bommen komen in het bos aan de Bekslaan neer ten westen van het Station. Tengevolge van de explosies loopt het station ernstige schade op. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
Die zelfde dag om 19.30 uur is het eerste V1 projectiel afgeschoten vanaf de Bekslaan waar de lanceerbaan stond.
24 maart:
Opnieuw worden rond 12.30 uur bommen afgeworpen rond Station Vogelenzang. De geallieerden hebben het gemund op de lanceerbaan van de V1. Er is allen materiële schade bij het Station en de Traliebrug.
MEI 1945:
Direct na de bevrijding wordt met man en macht gewerkt om het openbaarvervoer weer op gang te krijgen.
1 juni 1945:
De trein gaat weer rijden. Station Vogelenzang-Bennebroek blijft gesloten.
DE TRAMDIENST HAARLEM - LEIDEN:
Vanuit Haarlem via Heemstede en Bennebroek reed de NZH tram naar Leiden. Tussendoor onderhield de stadstram uit Haarlem ook een dienst op Hillegom.
Het emplacement Groenendaal te Heemstede. Hier kwamen de trams uit Leiden aan en kon met overstappen op de stadlijn 1 . Enkele stadstrams reden door naar Hillegom over Bennebroek. Links op de foto een particuliere auto met op het dank een gasballon. Op de pijl die hang aan de mast van de bovenleiding staat "Orts Lazaret". De foto dateert uit 1941.
Later in de oorlog mochten de grote schakeltrams van de lijn Haarlem - Leiden toch doorrijden naar het station van Haarlem.
HET JAAR 1940:
10 mei: In verband met de oorlogshandelingen wordt de tramdienst Haarlem-Leiden stopgezet. Men vreest voor beschietingen op de tram.
15 mei: Na de capitulatie wordt de tramdiens Haarlem-Leiden op beperkte schaal hervat. Twee weken later draait de tramdienst weer normaal.
HET JAAR 1942:
Hoewel de foto niet scherp is, mag hij niet ontbreken. Dit is de "Bollentram" Haarlem - Leiden ergens onderweg in 1942. Duidelijk is te zien, dat de koplampen verduisterd zijn. Er staan veel mensen te wachten die me willen. Particulier vervoer is er bijna niet meer.
In de zomer van 1942 begon de Duitse bezettingsmacht met de aanleg van de Atlantikwall. De tramdiensten van de NZH naar Scheveningen werden gestaakt. Door gebrek aan materiaal werden oude Haagse open bijwagens omgebouwd voor de nog functionerende lijnen. Regelmatig kon men over de lijn Haarlem - Leiden vreemde tramstellen zien. Deze foto is genomen in de Kruisstraat in Haarlem. Duidelijk is de verduistering te zien van de koplampen en achter de motorwagen twee open bijwagens die bij de firma Beijnes in Haarlem werden omgebouwd tot gesloten rijtuigen.
De grote motorwagen werd ook gebruikt op de "Bollenlijn" Het openbaar vervoer nam in de oorlogstijd grote vormen aan. Met name de "Bollenlijn" Haarlem - Leiden beleefde drukke tijden. De NZH haalde overal materiaal vandaan om aan die behoefte te voldoen. Het witte vlak op de voorkant van de tram was bedoeld om de tram ook in het donker beter te kunnen zien.
HET JAAR 1943:
13 december: Bominslag op de Binnenweg te Heemstede waardoor de baan werd beschadigd en de tramdienst korte tijd werd stilgelegd.
HET JAAR 1944:
10 september: Ernstige beschieting van de tram bij Klinkenberg en Lisse met gevolg beschadiging van de baan. De tram reed niet verder vanuit Haarlem over Bennebroek naar Lisse tot de reparaties verricht waren.
16 september: Opnieuw ernstige beschietingen bij Klinkenberg. De bovenleiding bij de Postbrug is vernield. Men kan niet meer doorrijden naar Leiden.
23 september: Het wordt te gevaarlijk om met de tram te rijden. De lijn Hillegom - Leiden wordt stilgelegd.
9 oktober: De tramdienst Haarlem - Heemstede - Bennebroek - Hillegom wordt stilgelegd wegens stroomgebrek.
10 oktober: De brug bij 't Groene Kerkje ten zuiden van Sassenheim wordt opgeblazen.
Wat over bleef van de brug.
HET JAAR 1945
HERVATTING VAN DE TRAMDIENSTEN:
Direct na de capitulatie van de Duitsers werd met man en macht gewerkt om de tramdienst Haarlem-Leiden weer opgang te krijgen.
De tram naar Bennebroek passeert hier de NH Kerk te Bennebroek. De tram op de foto reed vanaf station Haarlem naar Hillegom v.v. De schakelstrams reden vanaf Heemstede naar Leiden.
25 juni: Bennebroek weer per tram bereikbaar. De tramdienst Haarlem-station - Sassenheim-Klinkenberg wordt weer hervat.
9 juli: Na herstel van de bovenleiding werd de tramdienst doorgetrokken naar het Oegsgeester Kanaal.
De tram vlak voor het tijdelijke eindpunt aan het Oegstgeesterkanaal.
28 juli 1945. Hiermee werden reizigers richting Haarlem aangevoerd.
Daar nam men de pont en kon dan verder richting Haarlem. omgekeerd stapte
men op deze tram die als pendeldienst fungeerde tussen Oegstgeest Kerkbuurt en Leiden Station..
Het pontje over het Oegstgeesterkanaal. op de achtergrond de kapotte trambrug.
28 juli 1945.
Waaghalsen namen een kortere weg over de restanten van de brug naar de gereedstaande tram. 28 juli 1945.
De rangeertram (rechts) is net aangekomen en de passgiers lopen naar de gereedstaande tram naar Haarlem. 11 juli 1945
Het heeft tot 17 januari 1946 geduurd. Toen was de Postbrug weer hersteld en kom men in een keer weer doorrijden van Haarlem naar Leiden en omgekeerd.
Ga terug en klik op Dagelijksleven of naar Home