1940 - 1945
Bennebroek
  • HOME
  • Agenda
  • 1939
  • 1940
  • 1941
  • 1942
  • 1943
  • 1944
  • 1945 deel 1
  • 1945 deel 2
  • Herstel burgelijk bestuur
  • Dagelijksleven
  • Joodse ingezetenen
  • Herdenking Joodse burgers
  • Voedsel dropping
  • De scholen in WOII
  • St. Vogelenzang
  • Oorlogsherinneringen
  • Oorlogstekeningen
  • Luchtgevechten
  • V-1 in Vogelenzang
  • WO II anno NU
  • Monument 1940-1945
  • Tentoonstelling 2012.
  • Werkgroep Bennebroek
  • LINKS
  • Contacten

H E T  J A A R  1 9 4 4

1944: Het laatste hele oorlogsjaar.

In dit jaar komt de grote ommekeer al moeten wij nog wel wachten tot 6 juni "D-DAY". Duitsland wordt platgebombardeerd, alle grote en kleine steden staan al in brand of zijn al tot puin verworden.
De spoorwegstaking in september verlamde de voedsel en goederentranssporten. Men ging een onzekere tijd te gemoed.

's Avonds luisteren wij naar de overvliegende vliegtuigen om hun  bommenlading boven 
Duitsland af te werpen. De Atlantikwall wordt afgebouwd en daardoor wordt er ook veel gesloopt om ruimte te maken. De spoorwegstaking van 17 september verlamd het voedsel- en goederentransport. Men gaat een onzekere tijd te gemoed.

AANLOOP NAAR DE VOLLEDIGE CHAOS!!!!!!

Januari: 
Op last van de Duitsers worden nu ook de nog functionerende telefoons afgesloten.

15 maart:
De muziekvereniging "Kunst Na Arbeid" organiseert een muziekuitvoering in Café "Oud Berg en Dal" aan de Rijksstraatweg. Er worden o.a vier stukken voor mandoline opgevoerd. Zo'n uitvoering zorgde voor een moment van plezier in de toenemende spanning van de oorlog. Voor zover bekend was dit het laatste concert in de oorlog. De Muziekvereniging K.N.A. is de nog steeds bestaande muziekvereniging voor Bennebroek, Vogelenzang en Zwaanshoek

REGIONAAL

N.S.B bijeenkomst te Haarlem

 
De Grote Concertzaal van het Concertgebouw in Haarlem

6 mei:
In het concertgebouw van Haarlem vindt een bijeenkomst plaats
van Duitsers en NSB-ers. Anton Mussert spreekt. De leuze is: "Kennemerland in Musserts hand". Niet veel later viel Mussert bij de Duitsers in ongenade. Ook "Der Führer" had het vertrouwen in hem opgezegd.

R A D I O   O R A N J E

Via Radio Oranje volgen de berichten in geheimcode zich op. Men voelt dat er wat te gebeuren staat, maar de omvang wordt pas enige dagen later duidelijk.

De burgerij wordt gerustgesteld, dat als er door oorlogshandelingen geen water meer zou zijn men gebruik kan maken van pompen. Er komt een samenwerking met de omliggende gemeenten. Er zijn in alle wijken pompen aanwezig en van gemeente wegen worden kosteloos chloortabletten beschikbaar gesteld ter ontsmetting van het water.

G R O O T  E U R O P E E S  N I E U W S

6 juni:....... "D-DAY"
Eindelijk is het dan zover. Het gonsde al van de geruchten. De illegale pers, de radio, ja iedereen zat al dagen op het moment te wachten en dan op 6 juni 's morgens vroeg landen de eerste geallieerden op de stranden van Normandië. de bevrijding van Europa is begonnen.

GERUCHTEN en nog een GERUCHTEN!!!!!!!

De geallieerden zijn vlakbij? Paniek onder de Duitsers en NSB-ers. De bevolking moet om 21.30 uur binnen zijn.

WANNEER ZIJN DE GEALLIEERDEN IN NEDERLAND?

5 september:  DOLLE DINSDAG!!!

 

Het gonst van de geruchten dat de geallieerden in aantocht zijn. Rede voor de NSB en meelopers alsmede de Duitser om de benen te nemen.

In rijen staan de vluchtende NSB-ers voor de ingang van het station Haarlem.

Op het station van Aerdenhout wordt een personentrein gevorderd.

Na het bekendmaken van de uitzonderingstoestand gaan de Duitsers door met ontruiming van huizen en kantoren. Volgeladen bussen en auto's rijden weg.
De bevolking moet om 20.00 uur binnen zijn.

augustus:
Langs de wegen worden eenmansputten (splitterboxen) gegraven, 1.70 meter diep.


Niet alleen mensen moeten onderduiken, ook honden. Grote honden worden namelijk gevorderd.

In het bos van Freule.Willink zijn door de storm bomen omgewaaid. Het hout wordt weggegeven om als brandstof te dienen voor verwarming of om te koken.

Huizen in brand als je niet meewerkt!

September:  FIETSEN VORDERING
De eis is gesteld, dat 40 fietsen worden ingeleverd. Komen ze er niet, dan zullen de Duiters huizen in Bennebroek in brand steken. Burgemeester en Secretaris zijn daarvoor met een lijst langs de huizen gegaan. Er kwamen 40 fietsen binnen, een aantal zonder banden, enkele met een autoped-wiel.

LANDELIJKE INFORMATIE:  SPOORWEGSTAKING!!!!!!!

17 september:
Via Radio Oranje komt het codebericht binnen:

 "DE KINDEREN VAN VERSTEEG MOETEN ONDER DE WOL"

en dat betekend, dat de Nederlandse Spoorwegen gaan staken. De Duitse bezetter had al gewaarschuwd, dat dit ernstige gevolgen zou hebben voor de voedselvoorziening en goederentransporten. Overal werden viatle delen van het spoor gesaboteerd om te voorkomen, dat er nog treinen konden rijden. De Duitsers zette Duits spoorwegpersoneel in die samenwerkten met de NSB-handlangers werkzaam bij de NS. De Duitsers gingen ook over tot stroomonderbrekingen, waardoor ook het tram-verkeer stil kwam te liggen. Het bezette deel van Nederland was nu aangewezen op de fiets (die werden bij fietsenrazzia's ingepikt) en de benenwagen.

Station Vogelenzang - Bennebroek
Direct na het afkondigen van de "Algemene Spoorwegstaking" werd het stationsgebouw door de stationschef en buurtbewoners ontruimd en gesloten. De Stationschef dook onder, aldus Lou van Emmerik, zoon van de stationschef. De enige treinen die er nog stopte waren goederentreinen met materialen  en onderdelen de V 1's en dat gebeurde alleen 's nachts, dan waren er geen pottenkijkers.

ALGEMEEN  NIEUWS

LEVERING VAN ELECTRICITEIT WORDT GESTAAKT!

9 oktober:
Met ingang van heden wordt in de gehele provincie Noord Holland de stroomlevering aan particulieren gestaakt. Ziekenhuizen, gas- en waterbedrijven, bedrijven voor de voedselvoorziening en bedrijven die voor de Wehrmacht werken zijn daarop een uitzondering.


Een fiets in de huiskamer en door te trappen wordt electriciteit opgewekt om toch nig iets te kunnen lezen. (zie ook Dagelijksleven)

Er wordt nog gas geleverd tussen 11.30 en 12.30 uur en 16.30 en 18.00 uur.


Illegaal krantje "Ons Volk" van 15 oktober 1944

EINDE GASLEVERING!

19 oktober:
Vanaf heden wordt de gaslevering gestaakt. De huisvrouw gaat koken op potkacheltjes en allesbranders.
(zie ook op Dagelijksleven)

In Bennebroek worden hier en daar stookplaatsen van steen achter het huis gemaakt, voor stoken van hout om eten op te koken.

In deze maand zijn er ook overal razzia's. Wij doen ons ouder voor dan we zijn. Moeilijk lopen met een stok is daarvan een voorbeeld.

22 oktober:
Waarschuwing via Radio Oranje. de tekst spreekt voor zich. Helaas staat er geen jaartal bij, maar gezien de benarde positie van de Duitsers gaan wij uit van 1944.

SCHIETEN OP HUIZEN

Nu de stroomvoorziening is afgesloten en men alternatieven zoekt voor verlichting, maakt de bezetter bekend, dat waar ook maar iets van licht door een raam komt er zonder waarschuwing op het betreffende huis zal worden geschoten.

31 oktober:
Nogmaals is aangeplakt dat alle herenrijwielen moeten worden ingeleverd. Er staan strenge straffen op weigering.

13 november: Burgemeester duikt onder!


Burgemeester van Hardenbroek is met zijn gezin ondergedoken. Hij wil niet meer meewerken aan nog meer opvorderen van mensen en materiaal voor de Duitse Wehrmacht. Zijn gezin duikt elders onder.


Het woonhuis van burgemeester van Hardenbroek kwam na zijn onderduiken leeg te staan. Evacuees hebben daar later nog in gewoond o.a de pastoor van Vogelenzang.

28 december:
In Bennebroek worden biljetten opgeplakt, dat alle mannen van 17 tot 40 jaar zich moeten melden voor de "Arbeitzeinsatz" in Duitsland. Er volgen ook razzia's en wordt iemand thuis opgepakt, dan wordt zijn huis en inboedel verbeurd verklaard.

Ga door naar het jaar 1945 deel 1