Bennebroek
Ga terug naar en klik op 1942
H E T J A A R 1 9 4 3
1 februari:
Naar aanleiding van dit bericht en de opsporingen worden 10 mensen uit de regio aangehouden en deze zijn doodgeschoten in de duinen onder "Het Kopje van Bloemendaal". (zie 1940-1945.bloemendaal.nl jaartal 1943 onder 01-02-1943)
LANDELIJK
4 februari: De bioscopen en vermakelijksinrichtingen moeten 3 dagen gesloten worden, daar de strijd bij Stalingrad ten einde is en velen in hun strijd tegen de russen de dood hebben gevonden. (De Duitsers hadden de strijd verloren en dat betekende in keerpunt in de oorlog).
Bennebroek
26 maart:
Engelse vliegtuigen gaan over. Explosies waargenomen. Brandbommengevallen bij Opzeeland, Meerweg, Bakker, Bennebroekerlaan en elders in Bennebroek. Alarm. Geen persoonlijke slachtoffers.
9 april:
Overvliegende Engelse vliegtuigen. Zwaar afweergeschut. Een granaatscherf kwam terecht achter het Wilhelminaplein, alwaar in een schuur twee geiten werden gedood.
KLOKKENROOF IN BENNEBROEK
16 april: Te Vogelenzang worden op last van de Buitsers de klokken uit de kerktoren verwijderd. Wanneer is Bennebroek aan de beurt?
23 april: Klokkenroof te Bennebroek!
Door heel Nederland worden de klokken uit de kerktorens en andere gebouwen gevorderd. In Bennebroek werden op deze dag de klokken uit de Ned. Hervormde Kerk gehaald. Anders dan aanvankelijk was verwacht werden naast de luidklokken ook de klokken van het carillon weggehaald in totaal 24 stuks.
Personeel van een Nederlandse firma uit Noord Brabant voerde de opdracht tot invordering uit.
De klokken worden opgehaald en weggevoerd.
De "Freule" Willink, die op het Huis te Bennebroek tegenover de kerk woonde, maakte eigenhandig aantekeningen over het weghalen van de klokken op de achterzijde van de oorkonde, die in 1922 toen haar moeder het carillon aan de kerk schonk, werd gemaakt.
De Gereformeerde Kerk aan de Rijksstraatweg met pastorie. Ook hier moest de klok worden ingeleverd!
Gemeente Bennebroek:
Politioneel maandrapport over het tijdvak 15 april - 14 mei 1943
De voormalige chef-veldwachter, sinds 1 Maart overgegaan naar de marechaussee, W. Kranenburg, is reeds geruimen tijd met ziekteverlof.
Van 4 tot 6 mei werd de politie versterkt met tien man in verband met omlegging van het verkeer voor niet ontplofte bommen.
Politiek:
Rustig. Stakingen of betogingen kwamen niet voor.
Economie:
De goederenverzorging, aanvoer en bevoorrading vindt binnen het kader de distributievoorschriften, normaal plaats.
Luchtbescherming:
Na een luchtgevecht stortte 3 mei l.l. in de gemeente Bennebroek een tweemotirige bommenwerper neer. De over de gehele gemeente verspreide brokstukken richten slechts geringe schade aan. Een piloot werd gevangen genomen en aan de Duitse Wehrmacht overgedragen. Het lijk van een piloot werd eveneens door de Duitse Wehrmacht in beslag genomen. In de gemeente werden 7 blindgangers gevonden. Vijf werden gedemonteerd, een tot ontploffing gebracht, terwijl nog een exemplaar vermoedelijke gedemonteerd zal kunnen worden.
6 mei:
Bom bij Philippo op de Rijksstraatweg tot ontploffing gebracht. Behalve gesprongen ruiten en dakpannen er af is er weinig schade.
OPNIEUW KLOKKENROOF IN HET DORP
11 mei:
Vandaag worden alle overige klokken opgehaald. Uit het klooster nam men twee klokken mee, uit de RK Kerk één kleine klok, uit het torentje van het ziekenhuis Vogelenzang een klein klokje, uit de toren van de Ziekenhuiskerk een grotere klok.
De deze twee invorderingen kwam er van de Duitse overheid opnieuw een verzoek om opgaven van de nog aanwezige klokken. Vanuit de gemeente werd gemeld, dat er nog een klok aanwezig was in het Huis te Bennebroek en een in de villa van de burgemeester "Duin en Boschzicht. De klok op het Hofje van Verschuer Brants werd verzuimd op te geven. De invordering van deze particuliere klokken heeft overigens niet meer plaatsgevonden.
(Na de voorlog zijn enkele van de verdwenen klokken in Nederland en Duitsland teruggevonden, deze waren aan de smeltovens ontsnapt.
29 juli:
Boven Bennebroek een vliegtuig aangeschoten en neergevallen. Alarm gemaakt. Het toestel kwam in Hillegom terecht.
Eind december 1943. De situatie werd steeds grimmiger en daarmee het dagelijks leven ontwricht. In 1944 wordt dat nog erger, maar dan komt er hoop op D-DAY.
Razzia's waren nu aan de orde van de dag. Je werd opgepikt omdat je jood was, of ouder dan 16 jaar en moest werken voor de Arbeidsdienst of voor werk in Duitsland of je zat in het verzet. Onderduiken was genoodzaakt.