Bennebroek
HERSTEL BURGERBESTUUR.
Direct na de oorlog werd begonnen met het herstel van het burgerbestuur. Burgemeester van Hardenbroek werd tijdelijk geschorst. men verweet hem dat hij vriendschappelijk omging met leden van het Duitse leger. Dat hij samen met jhr Von Bonningshausen (NSB-er) een nieuwe jachtvereniging had opgericht. hij had tevens burgers opgeroepen voor het verrichten van werkzaamheden voor de Duitsers. Toch was dit niet voldoen om de burgemeester te veroordelen, te berispen of te ontslaan. van Hardenbroek had ook als dijkgraaf van de Haarlemmermeer, een illegaal dijkleger opgericht om onderwaterzetting van de polder door de Duitsers te voorkomen. Hier was men zeer positief over. In 1946 nam van Hardenbroek zijn functie als burgemeester weer op.
TOESPRAAK BURGEMEESTER VAN HARDENBROEK BIJ DE EERSTE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD.
Een kopie van de notulen van 4 april 1946.
DEEL 2
In zijn eerstetoespraak voor de gemeenteraad vertelde hij hij het heel erg had gevonden dat een ambtenaar onterecht een klacht tegen hem had ingediend. Hij zegt hierover tijdens de gemeenteraadsvergadering: "Uit Bennebroek één klacht over de zgn. rijwielverordening en een voor mij nog steeds volkomen anbegrijpelijk rapport van een van mijn naaste medewerkers, een aaneenschakleing van hele en halve leugens. En dit van een jong mens, dat ik bijzonder graag mocht, die mijn volste vertrouwen genoot, die ik door dik en dun verdedigd en gesteund zou hebben. Geen goed, geen vriendelijk woordt heeft hij voor zijn burgemeester en vriend op papier kunnen stellen. Misschien is dit no de ergste desillusie van deze bittere tijd geweest". In de kantlijn van de notulen van de gemeenteraad staat met potlood de naam van deze ambtenaar geschreven: Schreuder. hiermee bedoeld de schrijver waarschijnlijk Emil Schreuder (1917-1990), die ambtenaar ter secretarie te Bennebroek was. Ook vond van Hardenbroek het heel jammer, dat hij de bevrijding met de Bennebroekers niet had mogen meevieren.
Na zijn terugkeer in het dorp bleef van hardenbroek nog tien jaar burgemeester van Bennebroek.
De gemeentesecretaris:
Cornelis Bregman bleef tijdens de oorlog onafgebroken werken op het gemeentehuis. Na de oorlog kreeg hij een openbare berisping. Hij moest op de aanplakborden voor het gemeentehuis een mededeling ophangen waarin stond dat hij tijdens de oorlog een paar dingen had gedaan, die niet werden goedgekeurd. Hij had o.a meegeholpen aan collectes van de Winterhulp.
(bron Noord-Hollands archief, gemeente Bennebroek, notulen 1946).
klik hier op Home en keer terug naar de website.