Bennebroek
H E T J A A R 1 9 4 1
1941: Het tweede oorlogjaar gaat in. Opnieuw een barre winter. De Duitse maatregelen worden steeds strenger. De distributie van eten en goederen loopt redelijk goed. Er is nog geen tekort en wat benzine en diesel betreft, die is gewoon ingepikt. Het wordt fietsen, met de tram of bus, met de trein of gewoon lopen.
Landelijke Informatie:
6 februari:
Opnieuw vindt een Elfstedentocht plaats hoewel de organisatie daarvan steeds moeilijker wordt. Winnaar van de 7-de editie is Auke Adema in 9.14 uur.
Regionaal:
HET OPENBAAR VERVOER RIJDT OP GAS!
Deze foto is genomen op het Stationsplein in Haarlem. Een bus staat klaar voor vertrek. Op de aanhanger een vergasser die aangesloten is op de motor. Zo probeert de NZH het streek- en stadsvervoer opgang te houden.
22 januari: Door het politiepersoneel moet een circulaire van de secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken worden ingevuld betreffende het al dan niet afstammen van joodse bloede.
5 februari: krachtens de verordening 6/1941 "Aanmeldingsplicht van personen van joodse bloede" wordt bij openbare bekendmaking de verplichting tot aanmelding ten gemeentehuize vóór 23 februari 1941 bevolen van allen, die geheel of gedeeltelijk van joodse bloede zijn. Als bewijs van aanmelding wordt een aanmeldingsbewijs uitgereikt, waarvan de kosten fl. 1,00 bedragen.
25 februari: Ingevolge een aanschrijven van de Duitse autoriteiten mogen in de toekomst geen scholen meer vernoemd worden naar levende leden van het Koninklijk Huis, aldus het departement van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming.
Landelijke Informatie:
25 februari:
In Amsterdam breek de "februaristaking"uit. Men neemt het op voor de Joodse landgenoten die middels razzia's en Jodenvervolging opgepakt worden. De Duitsers zitten er mee in hun maag en vergelden dat door keihard op te treden. de staking slaat over naar andere bedrijven in Noord Holland en de uitzonderingstoestand wordt voor de hele provincie afgekondigd. De staking wordt met harde hand en veel represaille maatregelen neergeslagen. De Duitsers weten nu wat zij aan die "Holländer" hebben en verscherpen op allerlei manieren hun gezag. De tijd van "mild regime en tollerantie"is voorbij. (voor meer informatie over deze staking kijk op: www.februaristaking.nl
AANKONDIGING PASSENDE MAATREGELEN TEGEN JODEN:
12 maart:
In een toespraak van Seys Inquart in Den Haag over de huidige situatie in Nederland en de nog vers in het geheugen liggende "februaristaking", deelt hij mede, dat Duitsland niets tegen de Nederlanders heeft en daarom ook geen speciale maatregelen hoeft te treffen tegen het Nederlandse volk. Alleen de hier wonende joden vormen geen onderdeel van de Nederlandse bevolking en tegen hen zullen passende maatregelen worden genomen".
Algemene verordening art. 6/1941
12 maart:
Er komt een verordening 6/1941 waarin een aanmeldingsplicht voor joden is opgenomen en dat de gemeente moet opgeven hoeveel joden er in de gemeente wonen. Ook Bennebroek moet zo'n lijst inleveren.
30 april: Op last van de Duitse bezetter moeten alle in deze gemeente woonachtige joden hun radio-ontvangtoestellen bij de politie inleveren.
30 juni: De secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken deelt aan alle burgemeesters mede, dat de Rijkscommissaris voor de bezette Nederlandse gebieden heeft gelast, dat alle afbeeldingen van welke aard dan ook uit alle overheids- en publieke gebouwen dienen te verdwijnen.
Landelijke Informatie:
3 juli:
Overeenkomstig het artikel 4 der verordening 189/1940 zal op de persoonsbewijzen van joden of die als zodanig worden aangemerkt een "J" vermeld worden.
8 augustus: De SS-Gruppenführer en Generaal-Leutenant der Politie Rauter deelt mede, dat tot en met 15 augustus de laatste gelegenheid wordt gegeven voor het aanmelding den joden en personen van joodse bloede. Geeft men hier geen gehoor aan dan volgt werkkamp of gevangenisstraf.
Tevens verschijnen van deze dag overal de borjes voor "joden verboden" op basis van de verordening 20/1941 beperkte bewegingsvrijheid voor joden. Alle openbare voorzieningen zoals zwembaden, parken, plantsoen, bos en strand, maar ook gelegenheden zoals bioscoop, café of restaurant zijn verboden voor joden.
Bij honderden te gelijk verschenen overal dit soort borden.
Deze borden trof je aan bij café's en restaurants.
Eigenlijk konden de joodse inwoners alleen nog maar thuis zitten en afwachten war er nog meer stond te gebeuren.
19 augustus: Vanaf deze datum is het voor joodse kinderen of kinderen van joodse bloeden verboden naar school te gaan. Er worden maatregelen getroffen om deze kinderen in aparte scholen bijeen te brengen.
22 augustus: De commissaris-generaal voor openbare veiligheid en orde brengt het publiek in herinnering, dat het verboden is de Nederlande vlag (rood-wit-blauw) voor betogingsdoeleinden te gebruiken en dat het ook aan wielrijders verboden is vlaggetjes in deze kleuren te voeren en dit als demonstratie zal worden beschouwd. De politie zal tegen overtreding van het verbod streng optreden.
Landelijke Informatie:
1 oktober:
Iedere ongehuwde Nederlander van 17 jaar tot 23 jaar moet zich melden voor de Nederlandse Arbeidersdienst.
In het dorp Vogelenzang vinden Paardenrennen plaats!
10-12 oktober:
Een drie-daags concours-hippique wordt uitgeschreven door de bevelhebber der Duitse troepen en wordt gehouden op de voormalige renbaan van "Oud Woestduin" gelegen in Vogelenzang. Het programma wordt ingezet met het aantreden van eenere-compagnie, waarna een vlaggenparade volgt. Onder de gasten bevinden zich Rijkscommissaris Seys Inquart en de Höhere SS und Polizeiführer-SS Gruppenführer Rauter. Verschillende Duitse militairen met paarden worden bij burgers in de omgeving ingekwartierd.
De eigenaar van "Oud Woesduin" heeft direct na afloop van het concours de renbaan laten omploegen om er graan op te verbouwen.
W E R E L D N I E U W S:
10 oktober:
Vanuit vliegtuigen werd deze krant gedropt. De Duitser zouden de Russen verslagen hebben, maar.......... wat zij niet wisten was, dat de winter er aan kwam, dat de Slag om Stalingrad de hele oorlog zou wijzigen en hiermee de basis van de ondergang van Nazi-Duitsland was gelegd.
Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst BENNEBROEK NH
2 december:
Onder getekende N. van Leeuwen, wonende Reek 14 te Bennebroek, verklaart:
1. Van den gemeentelijken Luchtbeschermingsdienst ontvangen te hebben; 1 paar rubber Laarzen.
2. Deze laarzen alleen te gebruiken tijdens diensttijden en oefeningen van de Luchtbeschermingsdienst.
3. Deze laarzen in goeden staat te houden.
Ontvangen te Bennebroek
op 2 Dec. '41
4 december:
Instructies voor den Uitkijkpost van den Luchtbeschermingsdienst Bennebroek!
01. De diensttijd op den uitkjkpost vangt aan om 22.00 uur en duurt onafgebroken tot 07.00 uur. Zij die op wacht komen dragen er zorg voor vijf minuten voor het aanvangsuur van den dienst op de toren aanwezig te zijn.
02. Overeenkomstig het vastgestelde rooster zal den dienst worden geregeld.
03. De leden van de Luchtbeschermingsuitkijkpost moeten volledig op de hoogte zijn van;
a. de indeling der gemeente in drie blokken; zij moeten zoveel mogelijk, ook bij volledige duisternis, bij bominslag (of brand en derg.) in de gemeente weten, in welk blok de inslag heeft plaats gehad, zoomede in welke straat c.q. in welk perceel.
b. de wijze van waarschuwen bij bominslag, brand, het neerstorten van vliegtuigen in de gemeenten e.a.
04. Telefonisch melden zij zich: "Hier post Watertoren".
05. Bij bominslag; bij het uitzetten door vliegtuigen van lichtfakkels (helder wit licht aan paraschute) boven de bebouwde kom der gemeente; bij het intreden van een toestand, waaruit direct gevaar voor de bevolking in de bebouwde kom der gemeente kan voortvloeien (als boven de bebouwde kom circelende vliegtuigen); luchtgevechten; hevig afweervuur met regen van scherven in de
bebouwde kom der gemeente, waarschuwen zij het Hoofd van den
Luchtbeschermingsdienst (tel. 400). bgg. (tel. 510) of (tel. 215) van de Brandweer.
06. Bij overvliegen van Engelse vliegtuigen waarschuwen zij direct de Politie, Kranenburg 510); bij geen gehoor C.J. Duivenvoorden (tel. 699).
07. Bij weigering van den telefoon zal men persoonlijk en met spoed een van de posten onder punt 5 moeten informeren.
08. Zij verstrekken uitsluitend inlichtingen aan:
a. Het Hoofd van de Luchtbeschermingsdienst.
b. Het Waarnemend Hoofd van de Luchtbeschermingsdienst.
c. Den Commandant van de Brandweer.
d. De Politie.
e. Post Raadhuis.
f. Den Administrateur van den Luchtbeschermingsdienst.
g. De Luftschutzwarnzentrale en Luftschutzwarnvermittlungsstelle.
h. Alle ander Duitse Militaire instanties.
i. Nabijgelegen andere Luchtbeschermingsdiensten of Posten.
09. De toegang tot de toren wordt aan geen, dan aan de in het vorige punt genoemde personen of instanties verleend.
10. De leden van de Uitkijkdienst dragen zorg, dat geen licht uit de toren naar buiten schijnt; dat er buiten op de toren niet wordt gerookt; dat buiten op de toren geen gebruik wordt gemaakt van een zaklantaarn of lucifer of dat op andere wijze licht wordt gemaakt.
11. Zij houden een rapportboek bij, waarin alle bijzonderheden welke zich hebben voorgedaan gedurende den dienst worden opgeschreven; bominslagen, neerstorten van een vliegtuig, het uitbreken van een brand, waarnemen van lichtkogels, kabelballons, paraschuten enz.
12. Dit rapportboek wordt aan het einde van den dienst onderteekend door beide posten en blijft, tenzij anders wordt bepaald, in de toren.
13. De sleutel welke toegang tot de toren verschaft blijft onder de berusting van de leden van den Uitkijkdienst. Zij wordt steeds overgedragen aan hen die de volgende dienst zullen opkomen.
14. Degene die het laatst binnendienst heeft draagt zorg, dat het wachthokje in de toren in nette staat wordt verlaten en bij het verlaten van de toren schoon is.
Bennebroek 4 december 1941
De Burgemeester van Bennebroek
Hoofd van den Luchtbeschermingsdienst
K. v. Hardenbroek
Ga door en klik hier op het jaar 1942 of keer terug naar Home