Bennebroek
HET JAAR 1940
Bij de jaarwisseling proosten de Nederlanders op een goed 1940 en spreken de hoop uit, dat er geen oorlog zal uitbreken of op zijn minst dat Nederland zijn neutraliteit kan handhaven.
RIJKSTELEGRAAF aan o.a de burgemeester van Bennebroek:
14 januari:
GEHEIM:
Burgemeesters dienen de eerstvolgende dagen en tot nader order in hun gemeente aanwezig te zijn stop. Rijzen over genomen militaire voorzorgsmaatregelen vragen, dan dienen zij in contact te treden met betrokken militaire commandant stop. Worden van militaire zijde met betrekking tot lichtdooving wenschen geuit dan moet daaraan worden voldaan stop.
Minister van Binnenlandse Zaken
Landelijke informatie:
30 januari: Het is bitter koud, zo koud, dat er een 6-de Elfstedentocht wordt gehouden die chaotisch verloopt. Er loopt tussen de met de vijf koplopers een afspraak; Auke Adema gaat over de lijn, maar gelijk met Sjouke Westra, Dirk van der Duim, Cor Jongert en Pier Keizer.
17 februari:
TROEPENDETACHEMENT STAF III DIVISIE
De Commandant van opgemeld onderdeel verleent aan den
Korp. van Leeuwen
verlof bij bewegingsvrijheid, van spoorwegvervoer gebruik te maken
op: Zondag 18 Februari 1940 na. 12.00 uur.
De Commandant,
Res. 1e Luitenant
J.H. Broeren
op 17 Februari 1940
Gemeente Bennebroek:
maart/april 1940
Gemobiliseerde soldaten in het Huis te Bennebroek bezig met voedselbereiding voor de grote club soldaten die er gelegerd waren. Er mocht 99 cent per persoon per dag aan eten worden besteed.
(col. E. Heukels Bennebroek).
Landelijke informatie:
30 april: Op deze dag houdt de Koninklijke Familie een rijtour door Den Haag. De bevolking betuigt uitbundig haar liefde voor het Oranjehuis. Het zal voorlopig de laatste rit zijn.
ALGEMEEN:
9 mei: De avond voor de inval vertrekt er van Schiphol nog een passagiersvliegtuig van de Lufthanza naar Berlijn. Enkele uren later wordt Schiphol gebombardeerd.
Landelijke informatie: N E D E R L A N D I N O O R L O G
10 mei: Nederland wordt overvallen door de Duitsers. De Tweede Wereldoorlog heeft ook ons land en dus ook Bennebroek bereikt.
Op de foto 5 soldaten in de tuin van het "Huis te Bennebroek" waar Freule Willink woonde. In de vroeg ochtend van 10 mei vertrok de 3-de divisie richting Den Haag om daar te helpen bij de verdediging. De tweede soldaat van links ging te paard naar vliegveld Ypenburg, maar heeft daar niet meer gevochten Nederland had al gecapituleerd.
foto col. E. Heukels)
Wie weet de naam van deze soldaat?
12 mei: Op last van de overheid en via de burgemeester medegedeeld wordt besloten de scholen tot nader ordete sluiten.
14 mei: Proclamatie van de Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht, Generaal Winkelman, aan het Nederlandse volk, dat H.M. de Koningin en Haar ministers de zetel der regering naar elders hebben verplaatst.
29 mei: Proclamatie van de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied, Dr. A. Seyss Inquart ( in de volksmond al gauw 6 en een kwart genoemd omdat hij hinkte) betreffende de aanvaarding van de opperste leiding van de regeringszaken en het burgelijk gezag in Nederland.
Een nieuwe inzameling van beddegoed, kleren en huisraad wordt in alle gemeentes gehouden voor de verwoeste gebieden in Nederland.
JUNI: De Duitsers beginnen in het aangrenzende Vogelenzang met de aanleg van een schijnvliegveld, dit om de aandacht af te leiden van het vliegveld bij Katwijk.
7 juni: De burgemeester van Bennebroek waarschuwt de bevolking de verduisteringsmaatregelen nauwkeuriger in acht te nemen en ook de maatregelen in verband met luchtgevaar.
LANDELIJK
25 juni: Op verzoek van de regering richten burgemeester en wethouders een circulaire aan het centraal Oranje Comité, de buurtverenigingen en de hoofden van onderwijsinrichtingen, waarin wordt medegedeeld om als teken van trouw openbaar vlagvertoon achterwege te laten, terwijl het dragen van oranjestrikjes, enz. minder gewenst wordt geacht.
Landelijke informatie:
30 juni: Er klinkt tot ergenis van de Duitsers een Koninklijke stem door de ether. Koningin Wilhelmina opent in een radiotoespraak "Radio Oranje". Deze zender zal in het Nederlands elke dag een kwartier uitzenden, met dank aan de BBC, die dit mogelijk gemaakt heeft. De Koningin eindigt haar toespraak met: "Ik wek mijn landgenoten in het vaderland en overal waar zij zich bevinden op om, hoe moeilijk de tijden ook zijn, te blijven vertrouwen in de eindoverwinning van onze zaak, die niet alleen sterk staat door de kracht van wapenen, doch niet minder door het besef, dat het thans gaat om onze heiligste goederen".
(Sinds 4 juni gold al een verbod om te luisteren naar buitenlandse, niet-Duitse zenders in Nederland. Er staat een boete op van
fl. 100.000,00 of twee jaar hechtenis op het overtreden daarvan. Gelukkig heeft het overgrote deel van de Nederlanders deze dreiging aan zijn laars gelapt en luisteren velen naar Radio Oranje).
Landelijke informatie:
OPRICHTING NEDERLANDSE UNIE
24 juli: Op deze dag wordt in Nederland de Nederlandse Unie opgericht. De oprichters waren bereid om met de Duitsers samen te werken om de Nederlandse cultuur te behouden en te voorkomen, dat de N.S.B. de macht kreeg. Op het hoogtepunt van de Unie waren 400.000 mensen lid.
Voor meer informatie Google onder Nederlandse Unie of kijk op
www.nederlandseunie.nl
Augustus landelijk:
Strooifoto van Koningin Wilhelmina. Deze werden door vliegtuigen verspreid. De Duitse bezetter was niet bepaald blij met deze actie. De Nederlanders daarintegen verzamelden deze foto's en gaven ze door aan vrienden en bekenden.
In september kwame de soldaten van het gedemobiliseerde Nederlandse leger weer naar huis. Hier drukte op station Staats Spoor in Den Haag. De Duitse SS gebruikte dit station voor al hun transporten, dat zal wel aan de naam hebben gelegen. Een toevals treffer.
13 september: De secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken trekt de lijst van insignes en onderscheidingstekenen, welke tot dusverre door de ambtenaren in dienst mochten worden gedragen in. de ambtenaar mag in het vervolg geen enkel ander insignes of onderscheidingsteken dragen dan die, welke van regeringswege zijn verstrekt of voorgeschreven. Dit verbod geldt eveneens ten aanzien van vreemde ordetekenen, afkomstig van mogendheden, waarmee het Duitse Rijk in oorlog is. Het verbod geldt niet voor Nederlandse ordetekenen. Dit verbod is mede van toepassing op allen, die op enigerlei wijze werkzaam zijn aan enige instelling van onderwijs.
Landelijke informatie:
30 september: Joodse Nederlanders worden verwijderd uit de Nederlandse maatschappij. Vanaf deze dag mogen er geen personen meer werken in Nederlandse Bestuursorganen en Openbare publiekrechtelijke instanties van geheel of gedeeltelijk joodse bloede. Scholen mogen geen joodse leerlingen meer hebben. Het aannemen van personeel van joodse afkomst is verboden. De joods-Nederlandse bevolking wordt geïsoleerd.
Landelijke informatie:
30 oktober:
Met ingang van heden moeten de Nederlanders tussen 24.00 en 04.00 uur thuis blijven "Spertijd".
31 oktober: De commissaris der provincie Noordholland bericht namens het de secretaris-generaal van het department van Binnenlandse Zaken, dat het de wens is der Duitse autoriteiten, dat de beeltenissen van Prins Bernhard uit de dienstlokalen van het rijk, de provinciën, de gemeente enz. worden verwijderd en verzoekt de burgemeester opdracht te geven tot het verwijderen van bedoelde beeltenissen uit de gebouwen en lokalen, die onder toezicht staan, respectievelijk onder zijn beheer ressorteren. Ingevolge dat besluit worden deze portretten uit het gemeentehuis en dienstgebouwen verwijderd.
Landelijk informatie: Heel Nederland op de foto!
2 november: Alle Nederlanders ouder dan 14 jaar moeten een persoonsbewijs hebben en dat betekende, dat alle Nederlander op de foto gaan.
19 november: Vanaf deze dag moeten ook alle portretten van Prins Bernhard verwijderd zijn uit de scholen.
28 december: Burgemeester en wethouders richten - ingevolge een circulaire van het departement van opvoeding, wetenschap en kultuurbescherming dd. 11 en 23 december 1940 - aan de hoofden der scholen voor gewoon lager onderwijs een schrijven betreffende het verbod aan leerlingen van onderwijsinrichtingen om gedurende hun verblijf op school insignes en onderschedingstekenen te dragen met het verzoek hier de hand aan te houden. Met ander woorden als je lid bent van de padvinderij mag je op school geen insignes daarvan dragen.
Een bus met gasgenerator staat klaar op het station van Haarlem.
Eind 1940 was de benzine en diesel zo schaars en alleen bestemd voor de bezetter, dat er gasgeneratoren achter de bus werden geplaatst. Deze zette verbrand hout om in gas om het vervoer enigzins opgang te houden. Particuliere auto's reden vaak op stadgas met een ballon op het dak, voor zover de auto's niet inbeslag waren genomen.
Landelijke informatie:
Aankondiging plannen tegen de joodse bevolking.
Tegen het einde van het jaar houdt Seys Inquart een toespraak waarin hij aankondigde, dat de in Nederland wonende joden geen deel meer mogen uitmaken van de maatschappij en dat plannen daartoe worden uitgewerkt.
Ga nu door naar het jaar 1941, klik op 1941 of keer terug naar Home